Lucrarea abordeaza problematica actiunii politice din perspectiva Scolii Austriece, mergand pe linia misesian-rothbardiana. Demersul propus a fost unul teoretic (praxeologic), fiind axat pe evidentierea celor mai generale aspecte, invariabile in timp si spatiu, ale actiunii umane care vizeaza folosirea mijloacelor coercitive pentru a extrage resurse si a trai de pe seama eforturilor semenilor sai. De asemenea, lucrarea reprezinta un demers interdisciplinar care se situeaza la intersectia stiintei economice cu stiinta politica.
Pe bazele oferite de stiinta economica, lucrarea argumenteaza ca politica poate fi considerata o disciplina praxeologica, de natura apriorica. De asemenea, plecand de la teoria economica a antreprenoriatului, lucrarea schiteaza functia antreprenoriatul politic si analizeaza diferitele limite cu care se confrunta actiunea politica atunci cand se pune problema maximizarii venitul rezidual – profitul politic.
In ultima parte a lucrarii, este analizata actiunea politica ce este intreprinsa in contextul relatiilor internationale. Astfel sunt deduse implicatiile necesare ale deciziei de cooperare intre antreprenorilor politici din teritorii diferite in vederea combaterii efectelor competitiei politice internationale. In acest context, este abordat si subiectul integrarii economice regionale.