Cartea prezinta metode si tehnici specifice modelarii econometrice a seriilor de date. Ea este adresata in principal studentilor, masteranzilor si doctoranzilor din domeniile economic si social.
In cele sapte capitole ale lucrarii se regasesc atat aspectele teoretice legate de utilizarea metodelor si tehnicilor econometrice, cat si aplicatii si studii de caz bazate pe date reale extrase din surse oficiale, precum: Institutul National de Statistica, Eurostat, Banca Mondiala.
Primul capitol este dedicat introducerii in studiul econometriei, cuprinzand notiunile fundamentale ale domeniului. In continutul capitolului al doilea, accentul este pus pe inferenta statistica si rolul testelor statistice in fundamentarea deciziilor. Capitolele al treilea si al patrulea familiarizeaza cititorii cu principalul instrument de modelare econometrica: analiza de regresie (uni si multifactoriala). In capitolul al cincilea este detaliat modul in care pot fi testate ipotezele clasice ale modelului de regresie, astfel incat confirmarea lor sa asigure performantele asteptate ale modelului vizat. Capitolul al saselea se axeaza pe metodele si tehnicile specifice analizei seriilor de timp (analiza sezonalitatii, analiza de integrare si cointegrare, modele specifice seriilor cronologice).
Cartea se incheie cu un capitol de studii de caz care prezinta, intr-o maniera integrata, toate etapele elaborarii unui model econometric (formulare, estimare, testare, decizie), constituindu-se intr-un instrument deosebit de util studentilor, masteranzilor si doctoranzilor in pregatirea unor lucrari sau proiecte de specialitate.