Lucrarea continua preocuparile autorilor pentru studiul aspectelor teoretice si empirice in domeniul macroeconomiei, incepute in volumul intai al acestei lucrari, aparut in anul 2007 in editia deosebit de ingrijita a Editurii ASE. Volumul al treilea este in curs de aparitie la aceeasi editura.
Dintre subiectele analizate in volumul al doilea, mentionam: politicile macroeconomice de stabilizare, eficienta comparata a acestora, precum si stabilitatea statica si dinamica a sistemului macroeconomic; clasificarea teoretica a tintelor si instrumentelor de politica monetara; relatia intre rata inflatiei, taxa inflatiei si seignorage, limitele finantarii monetare a deficitelor, problemele privind costurile si beneficiile inflatiei; acumularea capitalului firmei; sursa de finantare a investitiilor; modelul lui Stegum, in care firma se bazeaza exclusiv pe imprumuturi de capital extern.
Parcurgerea acestui volum presupune cunoasterea notiunilor de microeconomie la nivel intermediar, respectiv maximizarea profitului, maximizarea utilitatii, cererea si oferta, echilibru, eficienta si proprietatile de bunastare a echilibrului competitiv.
Cele trei volume ale acestei lucrari sunt o introducere in studiul macroeconomiei, dedicate in primul rand studentilor la cursurile de licenta si la cursurile de masterat, dar si cercetatorilor in domeniul macroeconomiei, decidentilor din ministere, guvern si alte institutii guvernamentale.