La achizitia acestor carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul @ase.ro.
Dacă vrei să devii antreprenor și afacerea ta să fie profitabilă, dacă vrei să iei decizii pentru a conduce o companie sau dacă vrei să investești și te întrebi cum recuperezi investiția și cum o fructifici e nevoie să înțelegi limbajul afacerilor și să utilizezi informațiile financiare în fundamentarea și atingerea obiectivelor tale. Această carte este despre contabilitate ca limbaj al afacerilor. Contabilitatea oferă și comunică informații despre evoluția afacerilor fiecărei companii. Vei descoperi cum este codificat și cum poți decodifica limbajul afacerilor cu ajutorul contabilității. Vei afla, în acest sens, care sunt elementele conceptuale, principiile și regulile specifice contabilității. Vei regăsi numeroase exemple pentru înțelegerea limbajului contabil și a modului în care trebuie aplicate și interpretate regulile (normele).Raportarea prin situațiile financiare, componența și structura unui set de situații financiare (bilanțul, contul de profit și pierdere, situația fluxurilor de trezorerie etc.), elementele din situațiile financiare (activ, datorie, capitaluri proprii, venituri, cheltuieli) te ajută să înțelegi modul în care este formalizată reprezentarea realității economice și cum comunică informații financiare companiile.
Modelarea realității economice dintr-o entitate cu ajutorul conturilor îți permite să descoperi cum se înregistrează, se prelucrează, se stochează și se controlează informațiile prin intermediul sistemului informațional contabil dintr-o entitate în urma diferitelor tranzacții sau evenimente care au avut loc.
În volumul doi utilizăm conceptele, principiile și regulile prezentate în primul volum al lucrării și îți propunem să descoperi cum se obțin informațiile financiare prin intermediul unui sistem de conturi. Vei constata că analiza și înregistrarea efectelor tranzacțiilor și evenimentelor sunt urmărite pe cele trei mari activități dintr-o entitate (finanțare, investiții, exploatare).
Vei descoperi numeroase exemple inspirate din practica afacerilor care te vor ajuta să înțelegi cum sunt acestea reflectate în contabilitatea curentă dar și cum sunt prezentate și cum se modifică informațiile despre poziția financiară, performanța și fluxurile de trezorerie ale unei companii în situațiile financiare.
Prin îmbinarea abordărilor deductive cu cele inductive lucrarea îți oferă o bază solidă în formarea raționamentului profesional.
Pentru a înțelege consecințele multiple pe care le generează desfășurarea activităților de finanțare, investiții și exploatare într-o entitate le-am privit din mai multe perspective (economică, juridică, managerială și, nu în ultimul rând, contabilă):
- identificarea tranzacțiilor și evenimentelor în contextul diferitelor modele de afaceri utilizate de entități;
- analiza cadrului legal al desfășurării sau realizării tranzacțiilor și evenimentelor în cauză;
- cum influențează deciziile manageriale derularea tranzacțiilor și evenimentelor și modelarea informațiilor contabile;
- analiza efectelor tranzacțiilor și evenimentelor din perspectivă contabilă: aplicarea criteriilor de recunoaștere a elementelor în situațiile financiare, evaluarea elementelor recunoscute, înregistrarea în contabilitate a tranzacțiilor și evenimentelor cu ajutorul conturilor și, nu în ultimul rând, prezentarea informațiilor în situațiile financiare.
Lucrarea se adresează în primul rând studenților de la facultățile economice care studiază diverse discipline de contabilitate (cum ar fi Introducere în contabilitate, Contabilitate, Contabilitate financiară etc.), dar și profesioniștilor contabili, antreprenorilor, managerilor, investitorilor, analiștilor financiari etc.