Lucrarea încearca sa elucideze pana la epuizare problematica legata de contabilitatea institutiilor publice, atat din punct de vedere contabil, cat si financiar si fiscal.
Lucrarea este structurata pe 12 capitole si îsi propune sa treaca în revista tot atatea teme de interes pentru cei care studiaza domeniul contabilitatii publice. În acest sens, pornind de la normele internationale de contabilitate pentru institutii publice IPSAS, se demonstreaza modul cum legislatia nationala s-a raportat la acestea. Se dezvolta teme legate de contabilitatea fondurilor, finantarilor, rezultate, activele fixe, stocuri, terti, trezorerie, venituri si cheltuieli, lucrarile de închidere contabile, si nu în ultimul rand, conturile în afara bilantului, extrem de importante, stiut fiind ca institutiile publice utilizeaza si o asa-numita contabilitate bugetara.
Fiecare capitol debuteaza cu IPSAS-urile corespunzatoare, dupa care se face recurs la legislatia romaneasca si la modul cum aceasta se poate implementa în practica nationala si internationala.
Partea teoretica este, în consecinta, extrem de utila nu numai studentilor economisti, ci si practicienilor în contabilitate, cu atat mai mult cu cat disciplina a fost introdusa la examenul de admitere de la CECCAR.