Criza economica a scos la iveala dezavantajele sistemului financiar bancar actual si a demonstrat necesitatea de a face o schimbare radicala si structurala a acestuia pentru a reduce riscurile cu impact asupra economiei si a societatii în general. O alternativa la sistemul bancar clasic este asocierea în participatie, ce poate reprezenta o solutie prin care întreprinzatorii sa-si uneasca fortele si resursele pentru a dezvolta anumite idei de afaceri si proiecte. Astfel asocierile în participatie pot avea un rol semnificativ pentru a ajuta dezvoltarea mediului de afaceri din Romania.
Referitor la contractele de asociere în participatie, exista în practica de specialitate abordari contabile si fiscale diferite, de multe ori în afara reglementarilor legale. Cadrul legal privind asocierile în participatie nu este întotdeauna respectat de cei care au încheiat contracte de asociere în participatie, dar nici de profesionistii contabili si fiscali. Este necesara prezentarea tratamentelor fiscale si contabile aplicate în practica privind contractele de asociere în participatie.
Cartea vine în sprijinul studentilor, profesionistilor contabili si fiscali, dar si a tuturor celor interesati de o astfel de asociere, ce nu dobandeste personalitate juridica, respectiv managerilor de companii, actionarilor si asociatilor în cadrul unor societati comerciale, precum si oricaror alte persoane interesate de acest gen de asociere.