Aceasta lucrare abordeaza o tema macroeconomica de o importanta majora in perioada actuala, in contextul procesului de integrare in structurile europene in care sunt agrenate economiile emergente ale Uniunii Europene care nu fac parte inca din zona euro. Mecanismele macroeconomice de acomodare a socurilor din economie pierd unele grade de libertate odata cu adoptarea monedei unice europene si renuntarea la instrumentele de actiune ale bancii centrale reprezentate de rata dobanzii de politica monetara si cursul nominal de schimb. In acest context, o flexibilitate sporita a pietei muncii in tarile care doresc sa adere la Uniunea Economica si Monetara reprezinta un canal necesar prin care socurile asimetrice care pot afecta economia pot fi acomodate.
Tematica referitoare la oportunitatea adoptarii monedei unice europene prezinta o relevanta deosebita in contextul eforturilor de indeplinire a criteriilor de convergenta nominala si reala in scopul participarii cu succes la Mecanismul Ratelor de Schimb II si, ulterior, aderarii la zona euro. Cercetarea dezvoltata in scopul evidentierii mecanismelor de acomodare a socurilor macroeconomice in cazul unor economii emergente ale Uniunii Europene se bazeaza pe o serie de modele econometrice variate plecand de la unele simple, specifice analizei clasice a seriilor de timp, si pana la modele structurale complexe cum sunt cele dinamice, de echilibru general, derivate pornind de la fundamente microeconomice.
In acest cadru analitic, se asigura robustete principalelor rezultate obtinute in conditiile in care incertitudinile care caracterizeaza evolutiile macroeconomice actuale sunt ridicate, iar sursele unor posibile rezultate divergente sunt numeroase. Cauzele acestora sunt multiple, pornind de la specificarea modelului economic, erorile de masurare a datelor, rupturi structurale sau evenimente surpriza, dificil de anticipat, care afecteaza sistemul dinamic al economiei.