Complexitatea si amploarea migratiei romanesti, cu implicatii extrem de importante la nivel social, economic, demografic a suscitat interesul recent al cercetatorilor deopotriva romani si straini. Lucrarea prezenta isi propune sa fie o contributie originala la literatura stiintifica existenta, concentrata pe aspectele economice si demografice cele mai importante pe care le genereaza migratia: remitentele, dezvoltarea economica, exodul creierelor. Metodele care raspund cel mai fidel acestor analize sunt de natura cantitativa, ceea ce a determinat aplicarea regresiei liniare simple sau multiple, a regresiei logistice, a corelatiilor parametrice sau a analizei factoriale.
Datele utilizate pentru aplicarea si validarea modelelor econometrice sunt deopotriva macroeconomice si microeconomice, fiind valorificate un numar mare de resurse nationale si internationale. Pe langa statisticile oficiale publicate de institutii cum sunt Institutul National de Statistica, EUROSTAT, Banca Mondiala, OECD, Organizatia Internationala pentru Migratie, lucrarea exploateaza doua baze de microdate, respectiv Locuirea temporara in strainatate 1996-2006 publicata de catre Fundatia Soros, precum si Studiul National de Imigrare 2010 al Institutului National din Statistica din Spania. Mai mult decat atat, lucrarea valorifica datele anchetei on line Romanian Emigrants Study, condusa in cadrul contractului de cercetare ID_1829/2008, „Efectele migratiei fortei de munca si ale modificarilor structurilor demografice asupra dinamicii economice”, derulat in perioada 2008-2011.
Recenzia cartii a aparut in revista stiintifico-didactica ECONOMICA nr.4 (82), Editura ASEM, Chisinau, decembrie 2012, si poate fi citita aici.