Filosofie si Economie.Vol. 2. Etica si rationalitate economica

Filosofie si Economie.Vol. 2. Etica si rationalitate economica

Autori: Vasile Macoviciuc, Loredana Cornelia Bosca, Lucia Ovidia Vreja (coordonatori)

Anul aparitiei: 2016

ISBN: 978-606-34-0074-2

33,00 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

 

Acest volum este rezultatul colaborarii profesional-stiintifice dintre Centrul de Cercetari al Departamentului de Filosofie si Stiinte Socioumane al Academiei de Studii Economice din Bucuresti si Institutul de Filosofie si Psihologie ,,Constantin Radulescu-Motru” al Academiei Romane, condus de Acad. Alexandru Surdu, Vicepresedinte al Academiei Romane. 

Este un proiect de cercetare – cu denumirea generica Filosofie si Economie – inceput in anul 2015 si finalizat printr-un prim volum avand ca subtitlu Teme si realitati contemporane. Acest al doilea tom are ca nucleu teoretic probleme de Etica si rationalitate economica. Cele doua volume nu si-au propus in mod explicit abordarea atotcuprinzatoare si/sau sistematica a temelor mentionate, ci prezinta anumite sedimentari ideatice pluridisciplinare, dezbateri si pozitionari critice ale unor specialisti in economie si filosofie,  incercand clarificarea si schimbarea de perspectiva in interpretarea unor concepte, teze si modele teoretice a caror validitate este pusa sub semnul intrebarii de complexitatea inimaginabila a lumii in care traim. Intentionam ca acest proiect, ale carui contururi abia au fost presimtite, sa genereze sinteze mai consistente, cu valente inter- si pluridisciplinare.

Segmentarea continutului evidentiaza afinitati discursive, nuclee de interes, complicitatea unor solutii obtinute prin strategii teoretico-metodologice distincte, autonome si pe alocurea surprinzatoare (Partea I), situate intre regimul speculativ al ideii (Partea a II-a), modele teoretice ale unor practici socio-economice si politice (Partea a III-a) si imperative valorico-normative care structureaza praxis-ul economic in lumea contemporana (Partea a IV-a). Aceasta dispersie tematica/ideatica – anume incurajata – are menirea de a impiedica esuarea in scheme explicative osificate sau in paradigme care au devenit adevarate bariere psihologice/epistemologice in literatura de profil, fara a pune in pericol unitatea de fond a cercetarii. De altfel, aceasta culegere de studii incearca sa creeze un spatiu de dezbatere, un interval al posibilelor intalniri intre cele doua ,,lumi” – filosofia si economia – care, desi isi revendica o binemeritata autonomie, sunt (pre-)dispuse la nebanuite si inedite fertilizari reciproce.

Se cuvin generoase multumiri tuturor colaboratorilor, precum si Editurii ASE care, prin directorul sau – dr. Simona Busoi – a impulsionat/reusit, de fiecare data, editarea exemplara a cercetarilor noastre.

Vasile Macoviciuc

 

 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat