Cartea este o prezentare a unor puncte de vedere ale celor mai importante contributii aduse de stiinta noua a Finantelor comportamentale cu focus pe relevanta studiului impactului factorilor psihologici asupra deciziei financiare si monetare pentru evitarea riscului de comportament financiar nerational. S-au identificat factori de ordin psihologic, emotional si social care pot influenta detrimental performanta investitiilor administrate ale portofoliilor individuale si institutionale.
In carte s-au definit si apoi folosit termeni noi, denumiti cat mai sugestiv (diversificare eficienta, optimismul financiar, incadrarea si stereotipia decizionala, disonanta cognitiva a deciziei financiare, compartimentarea mentala a banilor etc.).
Caracterul de aplicabilitate practica al lucrarii este, mai degraba, explicativ si formativ, decat predictiv. Cu toate aceste constrangeri, totusi, regulile de strategie investitionala rationala, desprinse din juxtapunerea intelegerii, din punct de vedere teoretic, a fenomenelor de la granita dintre economie financiara si psihologie sociala si constatarile empirice descrise in lucrare, se spera ca pot ajuta investitorul sau managerul de portofoliu in asumarea unor decizii financiare si monetare mai informate si, deci, mai eficiente.