Instrumente financiare derivate: o abordare practica

Instrumente financiare derivate: o abordare practica

Autori: Bogdan Andrei Dumitrescu

Anul aparitiei: 2020

ISBN: 978-606-34-0341-5

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 215

45,20 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

La achizitia acestei carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul ase.ro.

 

Cartea de fata isi propune sa faciliteze intelegerea mecanismelor instrumentelor financiare derivate si a modului in care acestea pot fi utilizate, printr-o abordare bazata pe numeroase exemple din activitatea practica, imbinand abordarea teoretica cu cea empirica. Lucrarea prezinta numeroasele utilitati ale instrumentelor financiare derivate, strategiile de tranzactionare aferente acestora si utilizarea lor pentru crearea de produse noi. Expunerea are in vedere o analiza critica a modalitatilor de utilizare a instrumentelor financiare derivate, aratandu-se avantajele si dezavantajele apelului la un instrument sau la o strategie intr-o situatie particulara. De asemenea, lucrarea descrie ideile fundamentale privind determinarea a valorii de piata a instrumentelor financiare derivate, factorii de influenta ai pretului in legatura cu directia in care acestia actioneaza, precum si in legatura cu amplitudinea efectului.

Desi exista o multitudine de instrumente financiare derivate, unele dintre ele extrem de complexe, acestea se bazeaza pe trei mari categorii de contracte: forward si futures, swap-uri si optiuni. Lucrarea analizeaza intr-un capitol dedicat fiecare dintre aceste categorii de contracte. Expunerea urmareste prezentarea succinta a fiecarui tip de contract si a caracteristicilor specifice in functie de activul suport al acestora. Au fost considerate ca activ suport actiunile, valutele, ratele de dobanda, iar in cazul contractelor swap si riscul de credit al debitorilor. Acolo unde exista elemente comune pentru un tip de contract, acestea au fost prezentate utilizand activul suport actiuni, iar apoi, in cazul celorlalte, s-au subliniat doar particularitatile.

Lucrarea de fata este destinata studentilor si masteranzilor care vor sa initieze si sa aprofundeze studiul acestui domeniu complex, dar in egala masura si trezorierilor si managerilor companiilor a caror activitate de administrare a riscurilor poate fi sprijinita de utilizarea de instrumente financiare derivate.

Produse asemanatoare