Lucrarea de fata trateaza aspectele cele mai importante din domeniul sistemelor informationale, pornind de la sublinierea caracteristicilor notiunii abstracte de sistem, descrierea legitatilor sistemelor cibernetice economice si incheind cu modalitatea de manifestare a acestor sisteme in societatea informationala a mileniului al treilea. Pe masura inaintarii in continut sunt abordate problematici specifice si complementare sistemelor informationale si managementului acestora, cum ar fi: comunicare, percepere sistemica a mesajelor, masurarea cantitatii de informatie, dimensiuni ale calitatii datelor, decizii economice, modele de fundamentare informationala a deciziilor, organizarea procesuala si structurala a intreprinderii, dimensiuni ale culturii organizationale etc.
Spre deosebire de alte lucrari in domeniu si in intampinarea clarificarii unor confuzii deja create, lucrarea stabileste delimitarea dintre informational si informatic, dintre sistem informational si sistem informatic, dintre data si informatie, dintre informatie si decizie, dintre comunicare si sistem de comunicatie. De asemenea, pe parcursul cartii sunt definite concepte specifice domeniului informational, precum tezaur de cunostinte, entropie informationala, energie informationala, sinentropie, cantitate de informatie, audit informational, exactitate, oportunitate, claritate si noutate a informatiei etc.
In plus, prin prisma abordarii sistemice a problematicii tratate, lucrarea Managementul sistemelor informationale ofera cititorului elementele necesare pentru intelegerea caracteristicilor componentei informationale a afacerilor specifice secolului XXI: guvernanta tehnologiei informatiei, managementul documentelor electronice, fluxurile electronice de lucru, semnatura digitala.
Adresandu-se deopotriva practicienilor si teoreticienilor, lucrarea ofera un instrument de dezvoltare economica – prin dezvoltarea sistemului informational – ca alternativa si/sau complement pentru metode traditionale directe, gen investitii in infrastructura, in tehnologie sau in resursa umana. Este exact instrumentul care pleaca de la relatiile de munca (cultura organizationala, structura organizatorica etc.), le cuantifica, analizeaza fluxurile informationale si gradul de fundamentare a deciziilor, oferind oportunitati de dezvoltare prin inlaturarea redundantelor informationale si optimizarea fluxurilor de munca.