Traind intr-o perioada deosebit de complexa si tumultuoasa a societatii romanesti – inceputul secolului al XX-lea si perioada interbelica, in care Romania a facut pasi decisivi spre modernizare si performanta, dar intr-un context politico-social cu ascutite antagonisme, profesorul Virgil Madgearu, cu o educatie solida in Romania, Germania si Marea Britanie, s-a manifestat ca un spirit creativ si intreprenorial, ca un constructor de sisteme si un promotor eficace al noului in invatamant, stiinta, economie si publicistica economica.
Avand in vedere aceste elemente de exceptie, Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) impreuna cu Societatea Academica de Management din Romania (SAMRO) au avut initiativa de a organiza o manifestare stiintifica speciala cu prilejul implinirii a 95 de ani de la primul curs universitar de management din Romania. Acest eveniment i-a stimulat pe unii dintre cei mai reprezentativi economisti autohtoni sa se aplece, o data in plus, asupra operei si vietii lui Virgil Madgearu, focalizand „lupa” cercetarii stiintifice asupra manifestarilor acestei complexe personalitati. Principalele rezultate ale straduintelor au fost sintetizate sub forma a opt comunicari stiintifice – sustinute intr-o sesiune stiintifica publica la ASE – in sala care ii poarta numele.
Prezentul volum, care cuprinde aceste lucrari, pune in evidenta multiplele fatete ale operei lui Virgil Madgearu, domeniile in care s-a manifestat si trasaturile definitorii ale abordarilor practice.
Cu certitudine, Virgil Madgearu, prin opera sa, prin inovatiile stiintifice si educationale, se inscrie in randul profesorilor si economistilor de varf din Europa interbelica. Virgil Madgearu s-a remarcat si prin capacitatea de a sustine argumentat interesele si abordarile economice ale Romaniei pe plan international, culminand cu pledoaria privind dezvoltarea agricola si rurala la nivelul Organizatiei Natiunilor Unite.
Va uram lectura placuta si speram sa deveniti „fani stiintifici” ai lui Virgil Madgearu.
Editorii