Mediul european de afaceri. Politica in domeniul concurentei

Mediul european de afaceri. Politica in domeniul concurentei

Autori: Alina Mihaela Dima

Anul aparitiei: 2008

ISBN: 978-973-594-984-6

32,80 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Cartea „Mediul european de afaceri. Politica in domeniul concurentei” se inscrie intr-o colectie relativ noua a Editurii ASE si anume „Afaceri internationale”.
In demersul sau didactic, autoarea porneste de la asertiunea lui Porter din lucrarea sa „Avantajul concurential”: „Concurenta este factorul determinant esential in succesul sau esecul firmelor. Ea determina oportunitatea acelor activitati ale unei firme care pot contribui la performanta acesteia, cum ar fi inovatiile, o cultura unitara sau o implementare judicioasa”. Este si convingerea autoarei, aceea ca fara concurenta mediul de afaceri nu se poate dezvolta si nu poate contribui la deplina functionare a economiei. Or, tinta Romaniei este economia functionala de piata.
Concurenta reprezinta motorul ce stimuleaza afacerile, este factor de dinamism pentru progres, eficienta, echilibru, bunastare. In cadrul Uniunii Europene, regulile in domeniul concurentei nu reprezinta un scop in sine, ci o premisa a functionarii eficiente a pietei interne unice.
Obiectivul primordial al celor mai importante strategii adoptate in cadrul constructiei europene l-a constituit asigurarea unei concurente libere. Strans legat de conceptul de „concurenta” este cel de „competitivitate”. Prin intermediul competitivitatii nationale se obtine bunastarea nationala, care este protejata de politica in domeniul concurentei si de legislatia in domeniu.
Lucrarea Alinei Mihaela Dima este structurata pe sase capitole, ultimul reprezentand un studiu de caz privind fenomenul concurential. Concurenta – factor de progres si bunastare, mediul concurential, politica in domeniul concurentei a Uniunii Europene si a tarilor din centrul si estul Europei, precum si recomandari privind armonizarea politicii in domeniul concurentei, constituie temele abordate in capitolele acestei lucrari.
„Mediul european de afaceri. Politica in domeniul concurentei” este o lucrare ampla, riguros documentata, bine scrisa si utila specialistilor, dar si celor interesati de mediul de afaceri si de concurenta.
 

Produse asemanatoare