Modelare orientata obiect

Modelare orientata obiect

Autori: Rodica Mihalca (coord.), Csaba Fabian, Adina Uta, Iulian Intorsureanu, Anca Andreescu, Dan Jisa

Anul aparitiei: 2009

ISBN: 978-606-505-264-2

21,30 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

Scopul lucrarii de fata este prezentarea metodelor de analiza si proiectare orientate obiect utilizate in dezvoltarea produselor software cu accent pe limbajul unificat de modelare UML (Unified Modeling Language) si pe procesul unificat de dezvoltare software (Unified Software Development Process - USDP).
Utilizarea modelarii orientate obiect constituie una din premisele realizarii produselor software de calitate, conform cu standardele internationale in vigoare. De asemenea, este necesara obtinerea aplicatiilor informatice personalizate in conformitate cu cerintele fiecarei organizatii si care sa asigure, totodata, cresterea eficientei economice a activitatii acesteia.
Lucrarea este structurata in patru capitole, dupa cum urmeaza:
In primul capitol sunt prezentate premisele si evolutia modelarii, precum si principalele metodologii de analiza si proiectare orientate obiect, care au stat la baza construirii  UML si USDP, si anume OMT (Object Modeling Technique), OOD (Object Oriented Design) si OOSE (Object Oriented Software Engineering).
In capitolul al doilea sunt descrise conceptele de baza si modalitatile de reprezentare folosite de UML, impreuna cu exemple de utilizare a acestora. De asemenea, ca o extensie a limbajului UML este prezentat limbajul formal OCL (Object Constraint Language), prin intermediul obiectivelor si caracteristicilor sale, precum si modalitatile de utilizare a expresiilor OCL in cadrul modelelor orientate obiect.
Capitolul al treilea trateaza procesul unificat de dezvoltare software, incepand cu caracteristicile generale ale acestuia si cu extensiile UML specifice procesului. In continuare, sunt descrise atat activitatile din iteratiile si fazele procesului, corespunzatoare  dimensiunii temporale, cat si continutul etapelor procesului vazut prin prisma dimensiunii structurale.
Ultimul capitol al lucrarii analizeaza produsele de tip CASE (Computer Aided Software Engineering), produse software care asista toate etapele ciclului de dezvoltare a aplicatiilor. Sunt prezentate caracteristicile produselor de tip CASE, componentele de baza ale acestora, dar si facilitatile oferite in utilizare. In finalul capitolului este prezentat produsul Rational Rose, destinat modelarii vizuale prin folosirea diagramelor UML. Sunt comparate, in continuare, facilitatile oferite de acest produs cu cele ale altora de tip CASE, care implementeaza UML.
Prin prisma celor prezentate, consideram ca lucrarea este utila si se adreseaza atat studentilor, cat si specialistilor din domeniul modelarii sistemelor software, care doresc sa cunoasca si sa utilizeze limbajul UML si procesul USDP. Mentionam ca in lucrare sunt prezentate conceptele de baza si caracteristicile generale ale versiunilor standard pentru limbajul si procesul unificat.

Autorii
 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat