Modelarea cerintelor de capital si provizioane

Modelarea cerintelor de capital si provizioane

Autori: Florian Neagu (coordonator), Irina Mihai, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei, Luminita Tatarici, Stefan Racovita

Anul aparitiei: 2023

ISBN: 978-606-34-0466-5

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 448

0,00 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

 

Aceasta carte isi propune sa prezinte cititorilor care sunt solutiile practicate in prezent la nivel international, european si in Romania pentru determinarea cerintelor de capital si de provizioane, conform recomandarilor de la Basel, standardelor internationale de contabilitate (IFRS 9), directivelor si regulamentelor europene, precum si cadrului legal bancar din Romania. Colectivul care a elaborat acest curs are o experienta larga in validarea modelelor interne dezvoltate de banci si in conceperea, in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, de modele pentru monitorizarea riscului de credit.

Modelarea cerintelor de capital a evoluat in ultimul deceniu de la o practica de lux la care apelau putine banci, la o necesitate. Majoritatea bancilor au renuntat sa foloseasca abordarea standard, unde ponderile de risc sunt stabilite explicit in cadrul de reglementare, in determinarea necesarului minim de capital. In schimb, utilizeaza abordarea bazata pe modele interne, unde ponderile de risc sunt calculate de fiecare institutie in parte, pe baza profilului propriului portofoliu. Pe langa modelarea necesara cuantificarii cerintelor de capital, implementarea noilor standarde contabile IFRS 9, obligatorii din anul 2018 in toate tarile Uniunii Europene, presupune ca necesarul de provizioane sa fie calculat prin estimarea riscului de credit asteptat. Ca urmare, toate bancile din UE, inclusiv din Romania, si-au construit modele de cuantificare a probabilitatii de nerambursare.

Avand in vedere rolul tot mai important al modelelor interne in activitatea bancara contemporana, am considerat ca elaborarea unui suport de curs care sa prezinte atat procesul de modelare a cerintelor de capital si de provizioane, cat si de validare a respectivelor modele, ar avea utilitate pentru cel putin trei categorii de cititori: studentii care doresc sa aprofundeze notiunile moderne de banking, angajatii din sectorul bancar sau din domeniul consultantei implicati in calcularea cerintelor de capital si provizioane, care pot gasi in acest curs elemente de sprijin in activitatea lor, si personalul din banca centrala care se ocupa cu validarea modelelor interne ale bancilor sau cu procesul de supraveghere si evaluare.

Produse asemanatoare