Lucrarea isi propune studiul progresiv al comportamentelor descrise de teoria pietelor de capital, de la cele propuse de teoria pietelor eficiente pana la comportamentele haotice si cele specifice teoriei pietelor fractale, investigand si posibilitatea previzionarii comportamentului seriilor de timp financiare prin intermediul conceptelor si instrumentelor inteligentei artificiale (retele neurale artificiale, logica fuzzy, sisteme hibrid neuro-fuzzy).
In cadrul primului capitol cercetarea urmareste capacitatea modelelor clasice de a previziona seriile de timp financiare, prin examinarea teoriei moderne a portofoliului, Capital Asset Pricing Model, Arbitrage Pricing Theory, modelului Fama-French si altor tehnici traditionale. Tema celui de-al doilea capitol o constituie teoria haosului, multiplele definitii, metodele de analiza si de masurare, accentuand investigatia pe modalitatile de testare a prezentei neliniaritatii si comportamentului haotic pe piata de capital din Romania. In cadrul acestei explorari sunt prezentate diferite metodologii ale testelor de detectare a haosului (exponentii Lyapunov, dimensiunea de corelatie, statistica BDS, testul bispectral Hinich, testul NEGM, testul White, testul Kaplan).
In capitolul al treilea accentul cade pe abordarea si interpretarea fenomenelor economice si caracterizarea comportamentului pietei de capital prin lupa geometriei fractale. Aceasta examinare distincta a pietelor de capital ofera o alta conotatie drumului dintre haos si ordine si se bazeaza pe ipotezele pietelor fractale. Sunt investigate conceptual si empiric proprietatile si metodele specifice analizei fractale prin intermediul analizei R/S, analizei dimensiunii fractale, analizei distributiei fractale, modelelor DFA, MF-DFA.
In structura ultimului capitol sunt prezentate conceptele, arhitectura, elementele componente si relatiile dintre acestea, definitorii retelelor neurale artificiale, sistemelor bazate pe logica fuzzy si retelelor hibride neuro-fuzzy. Studiul empiric realizat in aceasta parte a lucrarii isi propune compararea metodelor clasice de previzionare cu cele bazate pe inteligenta artificiala, in tentativa de previzionare a evolutiei preturilor actiunilor pe piata de capital romaneasca.
Utilitatea cercetarii realizate in aceasta lucrare consta in posibilitatea folosirii practice a diferitelor modele, metode si tehnici prezentate si implementate drept instrumente de previzionare a evolutiei seriilor de timp financiare, destinate intermediarilor financiari, oferind o paleta larga de abordari ce descriu variate comportamente (eficient, determinist neliniar, fractal, caracterizat de logica fuzzy sau neuro-fuzzy) ale piatei de capital. Din punct de vedere conceptual, utilitatea cercetarii deriva din investigarea multiplelor teorii, de la cele clasice si pana la cele mai noi abordari interdisciplinare.
Cartea este recomandata studentilor, cercetatorilor si celor interesati de domeniul pietelor de capital.