Cartea prezinta politicile fiscale de mediu in tarile din Europa Centrala si de Est, politica fiscala de mediu fiind o parte esentiala a politicii fiscale a Uniunii Europene in contextul crizelor economice actuale. Astfel, este prezentata o analiza a impozitarii energiei si o evaluare a nivelului, tendintelor si structurii veniturilor fiscale de mediu ca parte din PIB, percepute de 10 tari postcomuniste, membre UE: Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia prin prelucrarea informatiilor furnizate de baza de date Eurostat. Sistemul fiscal din cele zece tari din Europa Centrala si de Est care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007 a fost supus reformelor fiscale de mediu, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera intr-un mod cat mai eficient posibil.
Aceasta analiza poate oferi informatii si date importante pentru factorii de decizie si pentru literatura de specialitate, avand in vedere preocuparea la nivelul politicilor publice ale Uniunii Europene pentru o noua dimensiune a economiei, si anume ecobioeconomia. De aceea, cercetarea s-a incadrat intr-un context mondial, european, regional si national.
Scopul final al lucrarii a fost identificarea celor mai bune practici din domeniul studiat si formularea unor propuneri care sa contribuie la perfectionarea politicilor publice de mediu implementate de tarile europene, precum si la imbunatatirea impactului proiectelor, legilor, regulilor, in vederea realizarii dezideratului de protectie a mediului, de reducere a consumului de energie si a emisiilor de gaze rezultate, precum si promovarea si dezvoltarea de produse si tehnologii ecologice. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca exista potentialul dezvoltarii unui mediu integrat pentru dezvoltare durabila, care sa incorporeze ecobioeconomia.