Lucrarea PRACTICA OPERATIUNILOR DE EXPORT-IMPORT prezinta principalele aspecte teoretice privind initierea, contractarea si derularea unei operatiuni de export-import si exemplificarea acestora activitatii prin situatii din practica afacerilor comerciale internationale. Un loc aparte revine aplicatiilor si studiilor de caz, menite sa duca la o mai buna intelegere a mecanismului de derulare specific tranzactiilor de export-import.
Structura lucrarii reflecta principalele elemente ale activitatii practice de export-import si anume: alegerea modalitatii de export, stabilirea legaturilor de afaceri, oferta, contractarea comerciala internationala, logistica, platile si finantarea si gestiunea tranzactiilor.
Prima parte a lucrarii – cuprinzand primele trei capitole – contine aplicatii si studii de caz legate de temele privind alegerea modalitatii de export, stabilirea legaturilor de afaceri si contractarea comerciala internationala.
Partea a doua a cartii –urmatoarele trei capitolele – cuprinde aplicatii si studii de caz din tematica activitatilor de logistica internationala, plati si tehnici de finantare internationala.
Lucrarea se incheie cu un capitol ce trateaza problematica gestiunii riscurilor in tranzactiile de comert exterior, prezentand tipologia riscurilor,dar si modalitatile de acoperire a riscurilor specifice (riscul de neplata, riscul valutar, riscul de pret).