In Romania, desi consolidarea conturilor este studiata in universitati de aproape 20 de ani, aceasta a devenit o realitate practica abia in ultimii ani. Pentru consolidarea situatiilor financiare, societatile din tara noastra pot utiliza ca referential contabil standardele internationale de raportare financiara sau Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene.
In acest context, publicam lucrarea Practici si reglementari de consolidare a conturilor. Din denumire se constata ca aceasta carte este orientata, in special, catre aspectele practice ale consolidarii conturilor, dar, de asemenea, sunt prezentate si elemente din reglementarile internationale si nationale cu privire la consolidarea conturilor. Cele 11 capitole ale acestei carti sunt structurate pe doua paliere:
a) o introducere in practica consolidarii, in care sunt analizate si prezentate elemente referitoare la: grupurile de societati, situatiile financiare consolidate si consolidarea conturilor (capitolul 1), delimitarea grupului de societati din punct de vedere contabil (capitolul 2), prezentarea teoretica si practica a metodelor de consolidare (capitolul 3), ajustarea situatiilor financiare individuale (capitolul 4), conversia situatiilor financiare individuale ale operatiunilor din strainatate (capitolul 5), eliminarile ce se efectueaza in consolidare (capitolul 6), tehnicile de consolidare (capitolul 7) si un exemplu practic complex de consolidare (capitolul 8);
b) o prezentare detaliata a principalelor standarde internationale de raportare financiara, actuale si viitoare, care vizeaza consolidarea conturilor (capitolele 9 si 10), dar si o analiza comparativa, ce evidentiaza principalele diferente care exista in domeniul consolidarii conturilor intre Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a CEE si IFRS (capitolul 11).
Prin continut si prezentare, lucrarea noastra se adreseaza atat studentilor din invatamantul economic, cat si profesionistilor contabili, interesati de domeniul vast si complex al contabilitatii grupurilor de societati.
Autorul
Revista AUDIT FINANCIAR nr. 96 – 12/2012 (anul X) a publicat o recenzie a cartii "Practici si reglementari de consolidare a conturilor" de Marian Sacarin, aparuta la Editura ASE.