Probabilitati, statistica si aplicatii

Probabilitati, statistica si aplicatii

Autori: Maria Tudor, Mariana Sibiceanu, Iulian Mircea

Anul aparitiei: 2009

ISBN: 978-606-505-226-0

35,80 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Lucrarea prezinta notiunile si rezultatele fundamentale ale Teoriei probabilitatilor si Statisticii matematice. Ea isi propune sa ofere o abordare introductiva sintetica a conceptelor, notiunilor, proprietatilor si celorlalte rezultate, adecvata cunostintelor matematice dobandite anterior prin programa de invatamant (elemente de teoria multimilor, algebra, analiza reala, calcul diferential si integral in Rn).
Teoria probabilitatilor si statistica matematica sunt folosite in rezolvarea multor probleme ridicate de lumea reala: sistemele, procesele si fenomenele sociale, economice, tehnice, biologice etc. Pentru importanta si amploarea utilizarii lor, sa ne gandim numai la cat de comun ne suna sintagme precum: venitul mediu, dispersia veniturilor, durata medie de functionare, intensitatea mortalitatii, a traficului si multe altele, dar definirea /explicarea lor nu este posibila fara notiunile de baza ale teoriei probabilitatilor (si ale altor discipline stiintifice).
Destinata unui scop predominant didactic, lucrarea de fata prezinta descrieri ale modului in care se opereaza cu elementele teoretice expuse, demonstratii elaborate integral, numeroase exemple si aplicatii, urmarind totodata dobindirea de tehnici specifice, a capacitatii de analiza aprofundata a ideilor si modelelor stocastice.
De asemenea, ea urmareste sa asigure cunostintele necesare in abordarea disciplinelor de profil economic, statistic, financiar si actuarial, si pentru studierea fenomenelor si proceselor economice care au caracter aleatoriu.
Cartea este structurata in noua capitole. In primele sase capitole este expusa teoria probabilitatilor, capitolele sapte si opt sunt consacrate statisticii matematice, iar capitolul noua este destinat unor aplicatii in asigurari, exercitiilor si problemelor de teoria probabilitatilor, a selectiei, a estimatiei si de verificare a ipotezelor statistice.
Destinata in primul rand studentilor Academiei de Studii Economice, consideram ca lucrarea poate fi utila si doctoranzilor, economistilor, sociologilor si altor categorii de specialisti care au de investigat si de rezolvat probleme in domenii care prezinta sisteme si fenomene cu caracter aleatoriu.
 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat