Activitatea editoriala din universitatea noastra a debutat in 1913, anul infiintarii Academiei, prin publicarea Revistei Cursurilor Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale. Existenta Revistei era motivata astfel: „In principiu e discutabila utilitatea cursurilor tiparite, intrucat studentul, ajuns la aceasta treapta a invatamantului, trebuie sa fie in stare sa-si faca notite utilizabile pentru a se orienta in operile speciale ce urmeaza sa consulte. Numai prin studii aprofundate, urmarind aceiasi chestiune la mai multi autori, se exercita puterea de judecata si se ridica nivelul cultural. Pe de alta parte, cursurile academice nu pot fi fixate intr-un text tiparit pentru mai multi ani, fiindca sunt menite sa se tina in curent cu programul vejnic al stiintei. Cursurile debitate an de an in mod fonografic sunt condamnate sa intre in categoria anacronismelor. Cu toate acestea, conditiuni de alta natura au silit Consiliul profesoral al Academiei sa se decida a tipari o buna parte din materiile predate, alcatuind Revista cursurilor[1].

In paginile revistei se regasesc cursuri ale marilor profesori care au format, cu eruditia, responsabilitatea si profesionalismul specifice acelei perioade, primele generatii de economisti romani cu studii superioare: Gheorghe Arghirescu, Ioan Gr. Dimitrescu, Virgil-Traian Madgearu, Anton Davidoglu, Gheorghe Tasca, Spiridon Iacobescu, Vasile Stoicovici s.a.

Daca in 1913, sub ingrijirea Rectoratului de atunci, cursurile se tipareau la Tipografia profesionala „Dimitrie C. Ionescu”, din strada Campineanu nr. 9, dupa 1948 au fost multiplicate in propria litografie.

Aparitia Revistei Cursurilor Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale a continuat pana in anul 1928, aceasta publicatie fiind „alimentata cu multa abnegatie de Corpul Didactic, problema imprimarii cursurilor intrand in preocuparea Academiei si facand o adevarata traditie la aceasta institutie.”[2]

O alta publicatie a Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale ce se cuvine a fi mentionata, pentru ca s-a bucurat inca de la aparitie de aprecieri elogioase, a fost Buletinul Bibliotecii, editat trimestrial – primul numar a vazut lumina tiparului in ianuarie-martie 1935 –, acesta continand recenzii, informatii bibliografice si de biblioteconomie.[3] „In afara de activitatea scolara propriu-zisa, dar in legatura cu rolul pe care trebuie sa-l aiba o Institutie de cultura, am desfasurat o munca de raspandire a cunostintelor utile, […] publicand Buletinul Bibliotecii, care cuprinde, pe langa bibliografie, scurte recenzii asupra lucrarilor din diferite ramuri ale stiintelor economice […]”, afirma rectorul Ion Raducanu in Cuvantarea rostita cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de activitate a AISCI.[4] Avandu-i ca redactori responsabili pe Christina Tuduri si Dr. Ion Ivanescu, profesionisti desavarsiti, Buletinul Bibliotecii „a umplut un gol in publicistica romaneasca si a starnit interesul universitatilor de peste hotare pentru institutiunea noastra”.[5]

Fenomenele si procesele specifice educatiei economice din Romania au evoluat constat atat in plan logistic (a fost construit Palatul universitar), cat si in cel profesional si stiintific (studenti tot mai multi si mai bine pregatiti, cadre didactice de mare reputatie nationala si internationala, biblioteci primitoare si bine dotate cu carte de specialitate, reviste de profil). Pe aceste fundamente, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale a devenit, ireversibil, un centru al efervescentei stiintei economice la nivel national, cu deschidere si permanente contacte internationale.

Printre vectorii excelentei universitare s-au plasat inca din primii ani importantele publicatii economice ale vremii[6], printre care: revista Analele Economice si Statistice, care a debutat in 1917, cu aparitie lunara, avandu-i ca fondatori pe I. N. Angelescu, Alex. C. Cusin si G. N. Leon, si revista Independenta Economica, cu aparitie bilunara incepand din 1918, fondatori fiind Virgil N. Madgearu si Ion Raducanu.

Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale a sprijinit, de asemenea, publicarea si a gazduit redactia Revistei Economico-Financiare a Asociatiei Licentiatilor Academiilor Comerciale si Industriale (ALACI), cu aparitie lunara, presedintele de onoare al asociatiei fiind, la data aparitiei primului numar din seria ce debuta in ianuarie 1930, Gheorghe Tasca (1875-1951), rectorul Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale in perioada 1929-1930, iar directorul revistei: Dr. Virgil Scarlatescu.

Publicarea cartilor, intr-un format din ce in ce mai atractiv de-a lungul timpului, s-a datorat eforturilor colectivului tipografiei ASE, coordonat de ing. Dorin Iordan. Dotata initial cu tehnologie rudimentara de multiplicare (de tip Gestetner), tipografia si-a modernizat treptat activitatea, reusind, in prezent, sa multiplice carti care rivalizeaza ca aspect cu cele publicate de edituri consacrate din Romania.

Primul program amplu de investitii s-a facut in anul 2008. In anul 2010, s-a trecut la realizarea integrala a conceptului de tipar color, atat pentru continut, cat si pentru coperte. In prezent, tipografia are echipamente de ultima generatie, ce pot executa, printr-o simpla programare a operatiunilor cu ajutorul calculatorului, un anumit tiraj de carte. Unul dintre utilaje poate tipari interiorul cartii, poate aplica singur coperta, poate finisa cartea, astfel incat, atunci cand aceasta iese din procesul de prelucrare, poate merge direct catre distributie sau vanzare. In 2011 au fost alocate fonduri importante pentru achizitia unei prese digitale color, care permite executarea unor tiraje pentru o productie de serie integral color, utilizand tehnologie moderna, care poate imbina obtinerea unor rezolutii ridicate cu costuri de productie semnificativ reduse fata de dotarile anterioare. O alta aplicatie oferita de noua achizitie este imprimarea de date variabile sau securizarea documentelor printate prin aplicarea unui toner transparent special.

Pana in anul 1997, cand Editura ASE a fost recunoscuta de Ministerul Culturii, prin Atestatul nr. 4519 din 9.XII.1997, activitatea editoriala din ASE s-a desfasurat sub denumirea Lito ASE. Calitatea continutului cartilor si forma lor de prezentare a crescut continuu. Diferentele fata de editurile profesionale au disparut treptat. Incepand cu anul 2002, ele nu au mai existat. Ultimul element care a fost aliniat a fost aspectul copertelor. De asemenea, a inceput tiparirea cu tehnologie digitala, inclusiv color, pe o hartie de calitate superioara.

Cadrele didactice ale ASE, la fel ca in urma cu 100 de ani, au continuat sa publice cursuri universitare, lucrari in care teoria se impleteste cu aplicatiile. Continutul cursurilor s-a modernizat atat in ceea ce priveste continutul si structura, cat si tehnoredactarea.

Dupa 1989 a inceput sa se inchege un colectiv al editurii, la inceput cu denumirea de Compartiment editorial-publicistic. Editarea de cursuri, carti de aplicatii, brosuri pentru admitere a reinceput cu pasi timizi, apoi din ce in ce mai hotarati. Dupa 84 de ani de activitate editoriala, Editura ASE, in actuala organizare este recunoscuta de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, ultima evaluare fiind efectuata in 2011. De asemenea, a fost evaluata de CNCS pentru domenii ce se incadreaza in stiintele umaniste, in 2011 si in 2012.

Editura a fost condusa, incepand cu 1990, de urmatorii redactori-sefi: Nicolae Bratosin (1990-1994), Ana Anghelescu (1994-2000), Liliana Matei (2000-2010), Simona Busoi (incepand cu 2010 si in prezent).

In cei 107 ani care au trecut de la infiintarea sa, comunitatea academica din Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale, devenita ulterior Academia de Studii Economice, a fost compusa din intelectuali cu viziune, patrioti luminati, constienti si motivati de valorile si nevoile nationale si, in acelasi timp, racordati nemijlocit, prin pregatirea si prin activitatea lor profesionala, la realitatile si rigorile stiintifice europene si internationale. Un astfel de potential intelectual remarcabil a inscris si apoi a mentinut universitatea pe o traiectorie vadit ascendenta, in pas cu vremurile. Momentul actual gaseste prestigioasa noastra institutie de invatamant superior in pozitia de universitate de cercetare avansata si de educatie, aflata pe locuri dintre cele mai onorante in clasamentele universitare internationale. La aceasta pozitionare contribuie, in mod firesc, activitatea editoriala universitara, cu cele doua componente principale: cartile academice si publicatiile periodice/seriale.

Exercitand cele trei functii de baza ale unei universitati moderne (creatoare de cunoastere avansata, diseminatoare de cunoastere si competenta profesionala si stiintifica si centru generator de educatie si cultura), Academia de Studii Economice din Bucuresti se mentine cu succes in circuitul dinamic al diseminarii rezultatelor cercetarii internationale, pastrand traditia editarii de publicatii periodice cu inalta tinuta stiintifica.

Referindu-ne la initiativele editoriale de succes, in septembrie 1999 aparea, la Colegiul Universitar Economic al Academiei de Studii Economice din Buzau, la indemnul si sub coordonarea prof. univ. dr. Sandu Costache, primul numar al revistei Amfiteatru Economic. Consiliul editorial era format din prof. univ. dr. Paul Bran, prof. univ. dr. Sandu Costache, lector univ. dr. Vasile Dinu, prof. Stefan Iovan, ing. Vasile Moraru. Colectivul de redactie al primului numar includea atat profesori – Vasile Dinu (redactor-sef), Ion Stanciu (secretar de redactie), Adriana Pietrareanu –, cat si studenti – Adrian Craciun (redactor-sef adjunct), Sorin Stoicescu (tehnoredactare), Madalina Eprescu, Ciprian Gogea, Adrian Teotoc, Corina Ursache, Olimpia Lungu, Camelia Corbu, Laura Dumitrascu, antrenati intr-un efort comun si motivati de dorinta de a crea o publicatie stiintifica de calitate. In cei peste 20 de ani care au urmat, revista a avut o aparitie constanta si o crestere neintrerupta.

In prezent, 24 de reviste ale universitatii noastre se afla in pretiosul portofoliu al valorificarii cercetarii stiintifice de calitate, patru dintre acestea avand recunoastere Clarivate Analytics Web of Science: Journal of Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research (cotata ISI din 20 iulie 2008, fiind prima revista universitara economica din Romania recunoscuta international), Amfiteatru Economic (revista cotata ISI din 2008), Tribuna Juridica / Juridical Tribune revista indexata ISI din anul 2015, fiind prima revista de stiinte juridice din Romania indexata ISI), Management Research and Practice (indexata Clarivate Analytics Web of Science  din anul 2018).

Cele peste 50 de colectii de carte ale Editurii ASE – dintre care mentionam: Administrarea afacerilorMercurCiberneticaInformatica economicaStatistica si econometrieAnaliza economico-financiaraContabilitateStiintele educatieiComunicare in economieScoli, curente, economistiTeorie economicaEconomie agraraMarketingAsigurari si reasigurariFinante corporativeFinante generale, Finante publicePiete financiareMoneda si banciAfaceri internationaleEconomie internationalaAtelier de lecturesComunicare in afaceriCogitoSocio-economieEt in Arcadia egoSpatiu si timpMigreneMatematici pentru economistiDreptul afacerilor, Drept international, Drept public s.a. – cuprind manuale universitare moderne si lucrari de specialitate din domeniile stiintifice specifice universitatii noastre, ce acopera o arie tematica larga si continua sa vina in sprijinul studentilor, oferindu-le, asa cum spuneau predecesorii, „lectiunile” predate de profesorii din corpul didactic, dar si sinteze ale rezultatelor cercetarii stiintifice destinate atat studentilor din ciclul licenta, masteranzilor si doctoranzilor, cat si specialistilor si oamenilor de afaceri.

Dintre cartile aparute sub egida ASE, unele lucrari cu caracter istoric constituie oglinzi clare, luminoase, in care noi, cei de astazi, prinsi intr-o societate aflata intr-un galopant proces de globalizare, aflam nobila inspiratie si ne regasim mai buni, mai avantati, mai autentici, prin exemplul valoros al inaintasilor nostri.

 [1] Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, Dare de seamă pe anii 1913-1918 publicată de Rectoratul Academiei, Tipografia profesională „Dimitrie C. Ionescu”, Bucureşti, 1918, p. 59.

[2] 20 de ani de activitate. 1913-1933, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, București, Tipografiile Române Unite, 1933, p. 7.

[3] Dare de seamă pe anul de studii 1935-1936 (anul XXIII) întocmită de Rectorat, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București, Tipografia Bucovina I. E. Torouțiu, 1936.

[4] Un pătrar de veac de muncă (1913-1938), Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București, Tipografia „Lupta” N. Stroilă, Str. General Budișteanu nr. 8, 1938, p. 24.

[5] Ibidem, p. 72.

[6] Ibidem, p. 57.