Realitatea din prezent demonstreaza ca intreprinderile inca prezinta diverse insule informationale care actioneaza in paralel chiar si pentru gestionarea acelorasi procese de afaceri. Desi ideea integrarii nu este una noua, tehnologiile informatice au scos in evidenta noi posibilitati de integrare a informatiilor, prin intermediul sistemelor de tip ERP ce incorporeaza si mecanisme de comunicare intre aplicatii, orchestrate de tehnologiile nou aparute.
Cartea trateaza, pe de o parte, influenta puternica a integrarii informatiei fata de domeniul financiar-contabil al intreprinderii, iar, pe de alt parte, importanta alinierii functionalitatilor sistemului informatic financiar-contabil adoptat la nivel de intreprindere cu strategia de afaceri definita pe termen mediu si lung.
Adoptarea unui sistem informatic integrat pentru intreprindere reprezinta solutia ideala pentru optimizarea fluxului informational financiar-contabil. De asemenea, gasirea unor solutii de integrare a unor surse informationale disipate din cadrul intreprinderii care sa colaboreze cu sistemul financiar-contabil reprezinta o necesitate. Prezenta carte ofera o panorama a principalelor optiuni de integrare a resurselor intreprinderii conturate in practica si sintetizate de literatura din domeniu si enunta propuneri privitoare la posibile utilizari viitoare a instrumentarului si tehnologiilor de integrare, identificand anumite puncte cheie specifice sistemelor integrate in domeniul financiar-contabil.