Aceasta lucrare se adreseaza studentilor, dar si specialistilor in economia rurala si a mediului, dornici sa-si insuseasca problemele dezvoltarii rurale si acele relatii specifice intre productia agricola vazuta din punct de vedere tehnologic, mediu natural si calitatea produselor, corespunzator Politicii Agricole Comune.
Lucrarea este structurata in patru parti. Prima parte prezinta bazele tehnologice, materiale si tehnice ale productiei vegetale, pornind de la premisa ca managementul tehnologic trebuie sa fie axat pe criterii de performanta, care sa cuprinda organizarea si administrarea competitiva a pamantului si a culturilor. In partea a doua si a treia a lucrarii sunt prezentate tehnologia principalelor culturi agricole si, respectiv, tehnologia culturii horticole, avand in vedere ca productia agricola se afla in stransa interdependenta cu factorii mediului ambiant, care influenteaza nivelul productiei obtinute. Ultima parte prezinta tehnologiile pentru cresterea animalelor domestice, care constituie o ramura indisolubil legata de productia vegetala.
In Romania agricultura se impune a fi reabilitata in conditii de viabilitate economica, promovand criteriile ecologice in practicarea tehnologiilor. De aceea, studentii Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului trebuie sa studieze bazele teoretice si practice care fundamenteaza exploatarea rationala a resurselor naturale si a sistemelor agricole.