The economic and social security in the Euro-Atlantic space. Actors, instruments, trends (Securitatea economica si sociala in spatiul euroatlantic. Actori, instrumente, tendinte)

The economic and social security in the Euro-Atlantic space. Actors, instruments, trends (Securitatea economica si sociala in spatiul euroatlantic. Actori, instrumente, tendinte)

Autori: Andreea Claudia Serban, Miltiadis D. Lytras (coordonatori)

Anul aparitiei: 2023

ISBN: 978-606-34-0489-4

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 334

60,70 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

La achizitia acestei carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul @ase.ro

Lucrarea analizeaza principalele provocari cu care se confrunta mediul economico-social in spatiul euro-atlantic si coordontele strategice care trebuie vizate pentru a evita transformarea crizelor economice in crize sociale.

Securitatea economico-sociala reprezinta un concept deosebit de complex si dinamic.

Securitatea economica face referire la capacitatea statelor de adaptare la noile oportunitati si schimbari ale economiei globale, la capacitatea de a absorbi socurile si a de a face fata riscurilor asociate procesului de dezvoltare economica, in conditii de competitivitate economica si de performanta economica si sociala. Securitatea economica are implicatii profunde asupra aspectelor de natura sociala, vizand reducerea vulnerabilitatilor, a saraciei, a riscului de excluziune, precum si cresterea accesului indivizilor la locuri de munca mai bune si mai sigure sau protejarea resurselor naturale si a mediului.

In acest context, autorii prezinta evolutia mediului economico-social sub impactul unor factori care pot crea vulnerabilitati pentru diferite state: societatea cunoasterii si progresul tehnologic, globalizarea, imbatranirea demografica, nevoia de protectie a mediului, dar si crize economice sau pandemia de COVID-19.

Lucrarea si-a propus sa identifice instrumentele flexibile si adaptabile care pot asigura securizarea mediului economic si social, precum si modelele de bune practici, pe baza identificarii unui set de indicatori si a dezvoltarii unui indice compozit cu ajutorul caruia putem aprecia securitatea economico-sociala in tarile analizate, urmarind 5 piloni: economic, social, demografic, tehnologic si de mediu.

Cartea include cercetarile realizate de un grup de autori, cu scopul de a aborda comparativ statele din spatiul euro-atlantic, evidentiind particularitatile statelor pe grupuri, fiind analizate distinct: statele din UE; statele candidate si potential candidate la Uniunea Europeana, respectiv state aflate in vecinatatea UE; SUA si Canada; statele foste sovietice.

Produse asemanatoare